hoera, we gingen naar de kinderboerderij

Mik gaat naar de kinderboerderij. Ze hebben er een geitje bij.

En wij gingen mee. Samen met Mik liepen we - aan de hand van het prentenboek ‘We hebben er een geitje bij ! van Marjet Huiberts met illustraties van Iris Deppe - langs alle dieren van de kinderboerderij. Langs de koe, het paard, de bruine scharrelkip, het konijn en het varken. Naar de stal met moedergeit en het kleine geitje. Een leuk boek met prachtige platen!

De juf liet een plaatje van een jong dier zien. Welke moeder hoort erbij? En hoe noem je het jonge dier? Een koe en een kalfje, een varken en een biggetje, een paard en een veulentje, een geit en een... Daar moesten we even over nadenken. Weet u het? Een lammetje. Ja, echt waar. Een geitenlammetje.

We deden ook nog een leuk spel. De kinderen met een plaatje van een moederdier gingen zich verstoppen in de klas. Ze lieten zacht het geluid horen dat het dier maakt en de ‘jonge dieren’ gingen op zoek naar hun moeder. De jonge dieren gingen bij de moeder zitten en toen alle dieren hun moeder gevonden hadden controleerden we of ze op de juiste plek zaten. Zat het kuikentje bij de kip?

Het paard in het boek is oranje. Wij wilden ook een oranje paard verven. Maar we hadden geen oranje verf. Wat nu? We hadden wel rode en gele en blauwe verf.  Gelukkig kwam Evienne op het idee om de verf te mengen. We ontdekten dat rood en geel oranje wordt, geel en blauw wordt groen en rood en blauw wordt paars. De kinderen van groep 1 kregen elk een bordje met rode en gele verf en mochten zelf gaan mengen en daarna het paard een mooie oranje kleur geven.

De kinderen van groep 2 bekeken de plaat in het boek van het konijn en de muis. Op de kringtafel zat ook een konijn, op een stoel. En er lag een stapel blokken en een muis. De muis wilde naar het konijn. Maar hoe komt de muis nu bij het konijn? Hij kon niet recht omhoog lopen. Wij bedachten met elkaar een oplossing. We bouwden een ‘trap’. Voor elke tree kwam er een blok bij. Knap hoor!  Daarna gingen we in tweetallen iets bouwen van acht blokken en we tekenden ons bouwwerk na. Wat waren we trots op onze ‘bouwtekening’.

Natuurlijk knutselden we ook allerlei dieren: een geitje, een zwaan, een lammetje en een pauw. Vooral de pauw vonden we erg leuk.

Maar met z’n allen naar een echte kinderboerderij was wel het allerleukst! Juf Corrie vertelde ons over de dieren en wij mochten ze aaien, vasthouden, knuffelen… Wat was dat leuk, maar ook wel een beetje spannend.