de eerste schoolweek

Ben je groot of ben je klein

of ergens tussen in,

God houdt van jou!

Ben je dik of ben je dun

of ben je blank of bruin,

God houdt van jou!

Hij kent je als je blij bent,

Hij kent je als je baalt,

Hij kent je als je droevig bent,

Hij kent je als je straalt…

 

De eerste schoolweek zit erop. Het was best een beetje spannend, maar wat was het fijn om elkaar (weer) te zien, en met elkaar te zingen, te luisteren naar een (bijbel)verhaal, een werkje te maken, te spelen met elkaar...

We zijn inmiddels – net als Jip en Janneke – allemaal vriendjes en vriendinnetjes van elkaar. Maar hoe word je vriendjes en vriendinnetjes van elkaar? En hoe blijf je vriendjes en vriendinnetjes van elkaar? Hier hebben we met elkaar over nagedacht.

We hebben het boek ‘Wil jij mijn vriendje zijn’ met elkaar bekeken: de kaft, het ruggetje, de bladzijden… Het boek gaat over een kleine muis die op zoek is naar een vriendje.

Na het voorlezen van het boek stelde juf de vraag: ‘welke dieren kwamen er allemaal in het boek voor?’ Voor elk dier dat de kinderen noemden lagen we een blokje neer. Toen we de blokjes én de dieren uit het boek geteld hadden ontdekten we dat we alle dieren nog wisten. Knap hoor!

We zongen het liedje: ‘Zeg ken jij de letter j van juf en jip en janneke Nou, wij kennen die letter. De j van jip en janneke en juf. Wie zijn naam begint er ook met de letter j? Job, johan, justin, joshua, jens, jort. En we bedachten nog meer woorden: jas, jurk. jurian, jorianne, januari…

We hebben ook al een werkje gemaakt. De kinderen van groep 1 hebben een ik-tekening gemaakt. Ongeveer 5 keer in de schooljaar maken ze zo’n tekening. Aan het eind van het schooljaar maak ik er een boekje van.

Pim, pam, peus, tik eens op je …neus. ‘Dat rijmt, juf’! We bedachten met elkaar nog meer rijmwoorden: pim, pam, poet, stamp eens met je … Vandaag zongen we ook ‘k zag twee beren, broodjes smeren en jort bedacht ‘k zag twee bijen auto rijden.

We hebben geluisterd naar de verhalen uit de bijbel over de schepping. We hebben er een mooie plaat over gekleurd. En zongen:

 Bloempje, bloempje, hoe kom je aan je geur

groen, groen, grasje, hoe kom je aan die kleur

vlinder, vlinder, wie maakte jou zo teer

hoor je’t, hoor je’t, dat alles doet de Heer’

Natuurlijk hebben we ook heerlijk gespeeld, binnen én buiten. In de poppenhoek, met de klei, met de fietsen, de karren, in de zandbak.

Het was een fijne eerste week!