de bakker

Het thema  ‘de bakker’ is één van de leukste thema’s. De kinderen maken kennis met bakker Rik en zijn vrouw Jinte. In de bakkerij maakt en verkoopt de bakker heel veel verschillende lekkernijen. Elke morgen gaat de bakkerij om negen uur open en dan moet de winkel vol liggen met lekkere broodjes, taarten en heel veel meer.

- Wat doet bakker Rik het eerst als hij ’s morgens opstaat? We leerden de volgorde ochtend, middag, avond en nacht benoemen en de dagritme platen die bij het boek horen in de goede volgorde te leggen

- We gingen bakker Rik helpen met het tellen van het aantal krenten die hij nodig heeft voor het maken van de krentenbroden. Hoeveel krenten heeft bakker Rik? Hoe weet je dat? Zijn dit er meer of minder dan 10? We rolden met een dobbelsteen: Hoeveel krenten komen erbij? Hoeveel krenten gaan eraf?

- Jinte, de vrouw van bakker Rik is dol op cupcakes en donuts. Met een cupcake bakplaat en gekleurde vormpjes leerden we een patroon herkennen. Met de donuts gingen we een patroon na leggen én afmaken. Bijvoorbeeld : geel- bruin - roze – geel - ...

- Natuurlijk deden we ook taalspelletjes. We leerden nieuwe woorden als tijgerbrood, croissant, rijstwafel, beslagkom, mixer, beschuit, muffin…. We weten dat een zin uit woorden bestaat. ‘De bakker maakt een taart’ Hoeveel woorden heeft deze zin? Ook kunnen we lange en korte woorden auditief onderscheiden. Maar het allerleukst blijft toch het spelen in de bakkerswinkel. Met rode wangen zijn de ‘bakkers’ druk bezig met het maken van allerlei lekkers, zoals brood en cakejes. Elke dag komen er veel ‘klanten’ om iets te kopen….Wat hebben we een plezier.

- We gingen ook echt iets bakken in de klas. Een krentenbrood. In de broodbakmachine van de mama van Jasmijn. En wij mochten helpen. Wat ging er allemaal in? Meel (broodmix ), water, gesmolten boter, een zakje vanillesuiker, kaneel, citroenrasp.., en toen het piepje ging moesten de rozijnen er nog bij.

Het ging zo lekker ruiken in de klas. ’s Middags hebben we het krentenbrood met elkaar opgegeten. Mmmmm, zo lekker!!

Dank u wel mama van Jasmijn!!

IMG_3506
IMG_3504
IMG_3502
IMG_3531
IMG_3503
IMG_3519
IMG_3521
IMG_3522
IMG_3523
IMG_3525
IMG_3526
IMG_3528
IMG_3530
IMG_3533
IMG_3534
IMG_3542