herfst!

De blaadjes vallen van de boom. Het is herfst! En wat is er veel te ontdekken…

Zie je de kastanjes aan de bomen…

Wat een mooi seizoen, de herfst. Wat een prachtige kleuren. De blaadjes aan de bomen op ons schoolplein worden geel en bruin en rood. En er dwarrelen er steeds meer naar beneden. We vegen de bladeren op een hoop en scheppen ze in de kruiwagens. Wat genieten we!! Maar zien alle blaadjes er hetzelfde uit? Welke kleuren hebben de bladeren? Als we met onze vinger langs de steel naar boven gaan, voelen we de nerven van het blad. We ontdekken dat de rand van een blad (de bladrand) golvend, rond of kartelend kan zijn.

Anna gaat met papa op pad en geniet volop van de herfst. Het regent kleurige blaadjes, een eekhoorn klimt in de boom en de kastanjes springen uit hun stekelige jasjes. (uit het boek ‘Anna en de herfst’ van Kathleen Amant).

Op een middag lag er een spoor van kastanjes in de klas. Toen we het spoor gingen volgen ontdekten we aan het eind van het spoor het prentenboek. Met prachtige platen over de herfst. Aan de hand van dit boek doen we allerlei reken- en taalactiviteiten en ontdekken zo veel nieuwe dingen.

Op een grote paddestoel, rood met witte stippen…

Ook in de klas lijkt het wel herfst. We knippen, plakken, verven of prikken eekhoorns, slakken, paddenstoelen, bomen… En wat valt er veel van de bomen: bladeren, kastanjes, eikels, beukennootjes, dennenappels. We brengen tassen vol mee naar school. Fijn! En we kunnen er zoveel leuke spelletjes mee doen. Wat zou het zwaarst zijn? Hoe kunnen we dit daadwerkelijk weten? We nemen de balans (weegschaal) erbij. Samen met juf Nicolien gaan de kinderen van groep 2 aan de slag. Ze leggen b.v. de kastanjes in het ene bakje van de balans en de eikels in het andere bakje. Wat is het zwaarst? Wat is het lichtst? Lukt het de balans in evenwicht te brengen? Paddenstoelen mogen we niet mee naar school brengen. Die moeten we in het bos laten staan. Waarom we daar alleen maar naar mogen kijken? Wij weten het. U ook?

Autumn leaves

In de kring liggen gekleurde bladeren. Is this leaf yellow? No! It’s red! Ja, wij kunnen de kleuren herkennen én in het Engels benoemen. Yellow, brown, green, red and orange.

Wij leerden ook een leuk liedje: (op de wijs van ’de wielen van de bus’)

The leaves on the trees are yellow and brown

yellow and brown, yellow and brown

The leaves on the trees are yellow and brown

All through the town

 

The leaves on the trees are falling down,

Falling down, falling down

The leaves on the trees are falling down

All through the town

Zo leren we op een speelse manier Engels woordjes rond het thema herfst. 

IMG_3394
IMG_3396
IMG_3400
IMG_3401
IMG_3402
IMG_3416
IMG_3412
IMG_3421
IMG_3408
IMG_3407
IMG_3438
IMG_3410
IMG_3419
IMG_3445
IMG_3417
IMG_3406
IMG_3423
IMG_3441
IMG_3424
IMG_3442
IMG_3433
IMG_3444