feest in het dierenwinkeltje

In het prentenboek ‘Het dierenwinkeltje’ van Marianne Busser en Ron Schröder opent Bastiaan in de straat  waar ook het letterwinkeltje, cijferwinkeltje en kleurenwinkeltje staan een dierenwinkel. Hij verzorgt de dieren, verkoopt speeltjes, leest  veel over dieren, houdt kindermiddagen en …wordt verliefd op Marjolein van het kleurenwinkeltje.

We beginnen het thema met het bekijken van de praatplaat van de huisdierenflat op het digibord. De kinderen gaan in tweetallen aan elkaar vertellen wat er allemaal in de flat te zien is. Ook bekijken we de woordkaarten van de huisdieren.

- hoe heet dit dier?

- zie je dit dier ook op de praatplaat?

- zie je alleen maar dieren of is er nog meer te zien?

- hoeveel verdiepingen heeft de flat?

We wijzen aan:

- het raam met de papegaai

- waar twee vogels tegenover elkaar achter het gordijn zitten

- de poes op de eerste etage

- de gele gordijnen zonder dier

- het derde raam van de vijfde etage

Wie heeft er ook een huisdier thuis? Best veel kinderen. Een poes, een hond, cavia, konijn. Mattias heeft goudvissen. Die zwemmen nu gezellig een poosje bij ons in de klas rond. Lief hoor, Mattias! Maar die dieren kunnen we niet allemaal onthouden. Daarom gaan we het opschrijven, in een grafiek. Voor elk huisdier zetten we een kruisje in de grafiek. Wanneer iedereen is geweest bekijken we de grafiek. Wie weet welk huisdier we bij elkaar het meeste hebben in de klas? Welke hebben we het minste? Waar zijn er evenveel van?

We knutselen ook allerlei dieren. We knippen, scheuren, plakken, verven. Het wordt steeds gezelliger in onze klas. En…we hebben een dierenwinkel vol knuffeldieren. Daar spelen we heel graag in.

Bij de taal - en rekenactiviteiten 'helpen' we Bastiaan. Enkele voorbeelden:

- voer in de zak

Bastiaan doet elke dag voer in de zakken zodat hij deze kan verkopen. Wij gaan Bastiaan helpen. Ieder kind – of per tweetal - heeft een lege zak. Juf steekt vijf vingers op. Zoveel ‘brokjes’ mogen de kinderen in de zak leggen. De juf steekt twee vingers op en vraagt de kinderen zoveel brokjes erbij te doen. Hoeveel brokjes zitten nu in de zak?

De kinderen maken de zakken weer leeg. De juf steekt vier vingers op. De kinderen doen vier brokjes in de zak. De juf steekt zeven vingers op en zegt dat er nu zoveel brokjes in de zak moeten zitten. Hoeveel brokjes moeten erbij?

De kinderen maken de zakken weer leeg. De juf laat het cijfer vier zien en vraagt de kinderen zoveel brokjes in de zak te leggen. Nu moeten ze hun ogen dicht doen. In het dierenwinkeltje zijn immers muizen en die lusten heel graag een brokje. De juf loopt rond en pakt bij een aantal kinderen een brokje weg. De kinderen doen de ogen weer open. Wie mist er brokjes?

- Hoe lang is de hondenriem?

De juf laat de vouwblaadjes zien en vraagt Nathan om op de grond te gaan liggen. Als je de blaadjes naast elkaar naast Nathan legt, hoeveel heb je er dan nodig? De kinderen schattenantwoorden: 10, 5, 18… We kijken welk antwoord klopt.

Bastiaan heeft hondenriemen. Hij weet alleen niet hoelang deze zijn. Wij gaan hem helpen. We leggen de riemen neer. Hoeveel vouwblaadjes zouden hier langs komen te liggen? We gaan weer eerst schatten en dan neerleggen. We leggen de riemen ook op volgorde van kort naar lang.

- Waar zit de muis?

In de dierenwinkel heeft iemand het deurtje van de muizenkooi niet goed op de knip gedaan. De muis loopt door de kring. Hij zit bijvoorbeeld op een hoofd, kruipt achter iemand, gaat onder een stoel zitten. De kinderen benoemen waar de muis zit. De muis zit op de rechterhand van…Zo oefenen we op een speelse manier de voorzetsels en leren de kinderen wat links en rechts is.

Op de laatste bladzijden van het boek vieren ze in de winkelstraat een feestje. Bastiaan is jarig. En wij vieren ook een feestje! Wat hebben we veel geleerd over huisdieren en het Dierenwinkeltje.

De kop van de kat was jarig en de pootjes vierden feest

Het staartje kon niet meedoen want het was pas ziek geweest

Het kwam net uit het ziekenhuis en had zo’n pijn in zijn keel

En al dat dansen en dat springen werd hem veel te veel